Ciasteczka z suszonych śliwek / Prun cookies


 Dlaczego warto sięgać po suszone śliwki każdego dnia?

Suszone śliwki nie tylko służą jako smaczna przekąska, ale mają także bardzo dobry wpływ na nasz organizm. 
Zawierają one wiele witamin: A (utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci), C (przeciwutleniacz, zwiększa odporność ogranizmu), E (silny przeciwutleniacz), K (wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi) i witaminy z grupy B (poprawiają przemianę materii). 
Zawierają również wartościowe pierwiastki: potas, magnez, miedź, mangan oraz mają dużo błonnika pokarmowego. 
Dodatkową zaletą suszonych śliwek jest fakt, że zapewniają poczucie sytości oraz spowalniają wchłanianie cukru. 







Składniki: / Ingredients:

- 140 g suszonych śliwek / 140 g pruns 
- 60 g płatków gryczanych / 60 g buckwheatflakes
- 1 białko / 1 egg white
- 2 duże garście płatków owsianych / 2 handfuls oatmeals
- 1 łyżka słonecznika / 1 tablespoon shelled sunflower
- 1 łyżka siemienia lnianego / 1 tablespoon flaxseed
- 1 łyżka migdałów / 1 tablespoon almonds
- garść orzechów włoskich / 1 handful walnuts
- 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon 






Jak to wykonać: / How to make it:

1. Śliwki suszone zmielić za pomocą blendera i dodać do tego pozostałe składniki z wyjątkiem białka. / Blend pruns, add other ingredients other than egg white and mix it.

2. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do śliwek i wymieszać. Beat egg white until stiff peaks form. Add to other ingredients and mix it.

2. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. Preheat the oven to 190 degrees C and bake it for about 25 minutes. 








Smacznego! :)
Bon appetit!

CONVERSATION

0 komentarze:

Prześlij komentarz