Dlaczego warto sięgać po suszone śliwki każdego dnia?
Suszone śliwki nie tylko służą jako smaczna przekąska, ale mają także bardzo dobry wpływ na nasz organizm.
Zawierają one wiele witamin: A (utrzymuje prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci), C (przeciwutleniacz, zwiększa odporność ogranizmu), E (silny przeciwutleniacz), K (wspomaga prawidłowe krzepnięcie krwi) i witaminy z grupy B (poprawiają przemianę materii).
Zawierają również wartościowe pierwiastki: potas, magnez, miedź, mangan oraz mają dużo błonnika pokarmowego.
Dodatkową zaletą suszonych śliwek jest fakt, że zapewniają poczucie sytości oraz spowalniają wchłanianie cukru.
Składniki: / Ingredients:
- 140 g suszonych śliwek / 140 g pruns
- 60 g płatków gryczanych / 60 g buckwheatflakes
- 1 białko / 1 egg white
- 2 duże garście płatków owsianych / 2 handfuls oatmeals
- 1 łyżka słonecznika / 1 tablespoon shelled sunflower
- 1 łyżka siemienia lnianego / 1 tablespoon flaxseed
- 1 łyżka migdałów / 1 tablespoon almonds
- garść orzechów włoskich / 1 handful walnuts
- 1 łyżeczka cynamonu / 1 teaspoon cinnamon
Jak to wykonać: / How to make it:
1. Śliwki suszone zmielić za pomocą blendera i dodać do tego pozostałe składniki z wyjątkiem białka. / Blend pruns, add other ingredients other than egg white and mix it.
2. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do śliwek i wymieszać. / Beat egg white until stiff peaks form. Add to other ingredients and mix it.
2. Piec w temperaturze 190 stopni C przez około 25 minut. / Preheat the oven to 190 degrees C and bake it for about 25 minutes.
Smacznego! :)
Bon appetit!
0 komentarze:
Prześlij komentarz