Hej! Długo szukałam rozwiązania na dietetyczne ciasto czekoladowe i nie mogłam nigdzie znaleźć... Aż zrobiłam fasolowe ciasto. Strzał w dziesiątkę dla osób, które nie jedzą czekolady i innych niezdrowych produktów.  W cieście w ogóle nie czuć fasoli, w smaku jest mocno czekoladowe. 






Składniki: 
- 560 g ugotowanej fasoli
- 10 jaj
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
- 8 łyżek odtłuszczonego kakao
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 8 łyżek miodu 
- 15 tabletek stevii 
- 1/3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- duża garść orzechów włoskich 







A oto, jak to wykonać: 

1. Fasolę, jaja, miód, olej rzepakowy i oliwę z oliwek zmiksować razem. (Ja miksowałam w Thermomixie przez około 1,5 min.)

2. Wymieszać ze sobą suche składniki, rozkruszyć tabletki stevii i dodać do masy fasolowej. Miksować do połączenia się składników. 

3. Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę. 

4. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 35- 40 min. 

5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać mleko. Gdy ciasto ostygnie, polać wierch czekoladą i posypać orzechami. 

Smacznego!




CONVERSATION

2 komentarze: