Hej! Długo szukałam rozwiązania na dietetyczne ciasto czekoladowe i nie mogłam nigdzie znaleźć... Aż zrobiłam fasolowe ciasto. Strzał w dziesiątkę dla osób, które nie jedzą czekolady i innych niezdrowych produktów. W cieście w ogóle nie czuć fasoli, w smaku jest mocno czekoladowe.
Składniki:
- 560 g ugotowanej fasoli
- 10 jaj
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek odtłuszczonego kakao
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 8 łyżek miodu
- 15 tabletek stevii
- 1/3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka
- duża garść orzechów włoskich
A oto, jak to wykonać:
1. Fasolę, jaja, miód, olej rzepakowy i oliwę z oliwek zmiksować razem. (Ja miksowałam w Thermomixie przez około 1,5 min.)
2. Wymieszać ze sobą suche składniki, rozkruszyć tabletki stevii i dodać do masy fasolowej. Miksować do połączenia się składników.
3. Formę o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę.
4. Piec w temperaturze 170 stopni C przez około 35- 40 min.
5. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę. Dodać mleko. Gdy ciasto ostygnie, polać wierch czekoladą i posypać orzechami.
Smacznego!
hej, do ciasta użyłaś białej fasoli ?:)
OdpowiedzUsuńNie, użyłam czerwonej ;)
Usuń