Dzisiaj krótko o tym, jakie ważne wartości odżywcze zawierają często spożywane przez nas owoce i warzywa. :)
Jabłka zawierają:
Jabłka zawierają:
- pektyny - oczyszczają organizm z substancji trujących
- witaminę C - wzmacnia układ odpornościowy
- dużo zasadowych soli mineralnych -odkwaszają organizm i ułatwiają przyswajanie wapnia (dzięki temu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie)
Pomarańcze zawierają:
- witaminę C
- beta-karoten - jest aktywnym przeciwutleniaczem, spowalnia procesy starzenia i odmładza
- dużo witamin z grupy B - są korzystne dla skóry i nerwów
- błonnik pokarmowy - przyspiesza przemianę materii
Marchew zawiera:
- beta-karoten
- witaminy z grupy B
- witaminę E - jest silnym przeciwutleniaczem
- witaminę H - wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów
- witaminę K - wspomaga krzepnięcie krwi
0 komentarze:
Prześlij komentarz